Aankomst in Witbank - Reisverslag uit Witbank, Zuid-Afrika van Gerald Jaspers - WaarBenJij.nu Aankomst in Witbank - Reisverslag uit Witbank, Zuid-Afrika van Gerald Jaspers - WaarBenJij.nu

Aankomst in Witbank

Door: Gerald

Blijf op de hoogte en volg Gerald

29 September 2007 | Zuid-Afrika, Witbank

Daar ben ik weer! Eerste dagen zijn weer achter de rug en er is weer genoeg te melden. De dag na mn vorige bericht ben ik naar Pretoria gebracht. Daar kon ik gelukkig mn backpack droppen op de universiteit in het kantoor van de partner van mn begeleider. Meteen ook een tour-de-universiteit gekregen van een studente uit Swaziland. Lichtbepakt kon ik aldus daarna de stad wat verkennen. Rond een uurtje of 6 ontmoette ik mn begeleider Jeroen in het cafe met de geniale naam ‘Cool Runnings’. Jeroen is een Nederlandse kinderarts die sinds enkele jaren in Zuid-Afrika woont met z’n Zuid-Afrikaanse partner. Hele aardige gast, met wie ik het meteen prima kon vinden.
De eerste 2 nachten kon ik in zijn ronduit geniale huis slapen. Aan de rand van Pretoria, achter een paar elektrische hekken (uiteraard) een fantastisch huis, modern ingericht, met een zwembad in de tuin. Leeuwtjes op het koppie (heuvel) verderop die je af te toe ’s ochtends wakker brullen! Mijn logeerkamer had een heerlijk 2-persoonsbed (wel alleen hoor dushi;)) en eigen badkamer. Koning te rijk deze jongen. Eerste avond was er meteen een etentje dat Jeroen wekelijks heeft met 2 andere stellen. Goeie vuurdoop voor mn Afrikaans, wat op zich baie (heel) aardig te verstaan is.
Woensdag admin-dag. Door Jeroen naar de uni van Pretoria gebracht (na met moeite eerst de nodige dollars bij de bank gehaald te hebben). Mezelf ingeschreven bij de faculteit (in 3-voud), mn collegegeld betaald en internettoegang daar geregeld. Kreeg van de dame vd uni wat namen van NL-ers die ook in Pretoria studeren. Ben die al zwervend over het uni-complex gaan zoeken. Uiteindelijk heb ik er één gevonden (je moet die hardwerkende studenten ook niet rond 3 uur ’s middags gaan zoeken;)) die meteen enthousiast vertelde dat je in Witbank goed kunt skydiven (idee, idee!!). Begin van de avond in het cafe een biertje gaan drinken aan Church square, prachtig plein met de oude regeringsgebouwen (Pretoria is eigenlijk het Den Haag van Zuid-Afrika). Bij het bier moest deze Hollander/Europeaan ook meteen maar geloven aan een discussie over het politieke Zuid-Afrika, in het Afrikaans. Leg dan maar ns uit wat wij Hollanders wel niet denken van de situatie hiero.
Enniewees na een goede nacht rust in mn 2-persoonsbed, was het dan toch echt tijd richting Witbank te vertrekken (ong 100km va Pretoria). Van Jeroen een korte tour van het zkh (beschrijving volgt)/voorstelronde gekregen. Via zn secretaresse werd ik bij de vrouw gedropt die over mn kamer ging. Een drukpratende volumineuze dame, die me mn appartement in de doctors quarters liet zien. Fantastisch appartment wat ruimte betreft (2 slaapkamer, douche met bad, toilet, keuken, woonkamer en zitje achter). Maar het blijft wel Zuid-Afrika natuurlijk. Ten eerste hadden ze me pas maandag verwacht, dus de schoonmakers waren nog niet geweest (maar die komen echt morgen….). Verder is er behalve 1 kopje, 2 vorken, 3 pannen, een waterkoker en een paar schoteltjes geen keukengerei ed aanwezig. Voeg daarbij enige schimmel aan de muren, een deur naar het zitje die niet open kan en een tafel met 3 stoelen als het enige meubilair en je hebt een aardig beeld van mijn stulpje. Leuke bijkomstigheid: er is al enkele dagen en nog enkele dagen geen water! Die gasten zijn ergens een leiding aan het verleggen. Gelukkig kon ik van een buurman enkele 5-literflessen lenen om bij het zkh te vullen en verder is me beloofd dat er naar aanleiding van mijn inventaris-gebrek lijst meteen het eea aangeschaft gaat worden (again, we shall see…). Rest vd dag maar doorgebracht met wat inkopen doen en gebied verkenning en ’s avonds had ik zowaar stromend water en een fikse regenbui (na 5mnd droogte!).
Volgende dag is natuurlijk alles weer anders als anders. Het water doet het nog! (heerlijke warme douche). Als ik daarna maar ns ga informeren hoe het met mn aan te schaffen inventaris is, krijg ik ook meteen maar een koude douche: ik moet verhuizen. Mijn kamer was eigenlijk al vergeven, dus ik moet eruit. Krijg er voor in de plaats een appartement met precies dezelfde indeling, alleen op de 1e verdieping, dat ik moet gaan delen met een Indiase dokter die maandag verwacht wordt. Uiteraard is er ook in mn nieuwe appartementje nauwelijks inventaris, maar gelukkig wel een magnetron. Verder er maar het beste van gemaakt, door zoveel mogelijk rotzooi mee te jatten uit mn oude verblijf. Voordeel is dat ik nu een balkon heb waar de deur van functioneert.
Meteen maar mn eerste praatje bij de kindergeneeskunde meegepakt (incl de KFC/donut/cupcake lunch, pfff…). Van één van de interns meteen een uitnodiging gekregen voor een braai (BBQ). En dan niet zo’n zielige NL bbq, maar flinke steaks op een rooster in een voorgebouwde braai-plek in de tuin (this I like). Dus ’s avonds stond deze oer-carnivoor daar met zn braai-pakketje tussen de blanke Zuid-Afrikanen rugby te kijken (Fuck yeah!;)).
Al met al vermaak ik me dus prima (hoewel vandaag (zaterdag) het water weer afgesloten is) en we zullen zien hoe het maandag in het ziekenhuis gaat.

Laters!
Gerald

Ps. Er is een postadres!
Witbank Hospital
Pediatric Department
Dr Jaspers (ach ja, als we dan toch bezig zijn)
Private Bag X7206
Witbank 1035
South Africa

Ps 2. Ben de connector van mn camera vergeten, dus voorlopig nog geen foto’s

• 29 September 2007 - 10:09

Dennis En Ineke:

Vanmorgen terug gekomen uit het zonnige en caribische Mexico!! Dus nu maar een beetje anita gaan troosten ;-) !! Veel succes en plezier daar!! xxx

• 30 September 2007 - 09:04

Anita:

Ik ben troostbaar met: koekjes, chocolade en hele slechte horrorfilms ;-)
    Ik hoop dat het weer wat beter voor je wordt...
    Dikke X

ps Craig is optimistisch he!

• 30 September 2007 - 16:40

Manfred:

Als je nu wat breder was, had je mee kunnen rugby-en ;-)

Latex,

Bauer